2007-04-26

Kvalitetsbedömning och trikomer

En erfaren rökare avgör lätt huruvida gräs är av hög eller låg kvalitet. Han eller hon använder sina sinnen för att på bästa vis göra en bedömning - lukten på gräset, hur det känns i handen och hur det ser ut är alla faktorer som kvickt besvaras. En vän sade till mig en gång att vinprovning inte skiljer sig särskilt mycket från en kvalitetsbedömning av cannabis. Skillnaden är bara att en vinprovare försöker finna en vinsort som smakar gott, medan en cannabisrökare försöker finna cannabis av en hög kvalitet. Tyvärr har jag inte stött på särskilt mycket gräs under mina år, utan jag har för det mesta fått bekanta mig med marockanskt hasch (eller i bästa fall afghanskt hasch - eller tja, det sägs att det är afghanskt). På senare tid har gräs däremot blivit allt vanligare i mina trakter och jag har lärt mig konsten att skilja på bra och dåligt gräs. Hur avgör man då kvaliteten på gräs? Du vet att du har fått bra gräs om...

  • Du klagar över att det luktar i hela ditt hus trots att påsen med gräs ligger i ytterligare en påse som ligger i en låda i din byrålåda.
  • Det går att plocka isär, men det är inte för lätt (snustorrt) eller för svårt (för fuktigt).
  • Du ser små vita kristaller (så kallade trikomer, se nedanför) på gräset.
  • Det är klibbigt (märk dock att en del gräs kan vara potent trots att det inte är klibbigt, speciellt indica strains).


Gräs med vita kristaller, eller trikomer (bild snattad från Swecan)


Vad är trikomer?

Trikomer ger cannabisplantan den klibbiga egenskapen som förknippas med gräs av hög kvalitet. Trikomer innehåller nämligen höga halter av THC. Varför är trikomer klibbiga och varför innehåller de THC? Evolutionen ger svar på den frågan. Trikomers syfte är att skydda cannabisplantan mot parasiter. När en insekt landar på en cannabisplanta fastnar den på grund av trikomerna, som även ger den en dos av THC. Insekten bedövas och förlorar viljan att slita sig loss. Därför är trikomer klibbiga och därför har den höga halter av THC. Mycket trikomer innebär alltså höga halter av THC vilken är lika med gräs av hög kvalitet.

Intressant nog har den välkända strainen White Widow inga trikomer alls.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som kan tilläggas är väl att om det gräset du hittar gnistrar och skiner som det mest potenta gräs som någonsin funnits, samt att detta gör att du smakar på det lite och känner att du får en känsla av "sand i munnen". Då skall varningsklockan ringa... läs mer på swecans förstasida.

Apelsinmannenblogg sa...

Bra att du nämnde det! Har själv inte råkat köpa sådant här förorenat gräs, men det hände en bekant. Vad som tillägs bör är att man inte ska röka det här "dundergräset" - de små kristallerna är nämligen glaspartiklar som har lagts på gräset för att efterlikna trikomer. Och tja, glaspartiklar i lungorna är ingen höjdare.

Anonym sa...

det är inga glaspartiklar...
man besprutar tyvärr mängder av sandpartiklar bara för att det ska väga mer

Anonym sa...

maste kolla:)

Anonym sa...

"White widow är en mycket potent variant av cannabis. Den har vunnit Cannabis Cup och har fått sitt namn efter sitt stora antal trikomer, som ger plantan en vit nyans".. Med andra ord har du väldigt fel om att White widow inte har några trikomer alls.