2007-03-11

Rio de Janeiro goes marijuana!

Den nye guvernören av Rio de Janeiro (bilden) i Brasilien föreslår en legalisering av marijuana med bakgrund att bekämpa kriminalitet. Droghandel är nämligen en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor och guvernören menar att en legalisering skulle strypa den inkomsten.

Den här sortens liberala drogpolitik kommer inte bara försvaga den organiserade brottsligheten utan även minska antalet personer som omkommer till följd av den våldsamma droghandeln. Den organiserade brottslighetens överlever nämligen tack vare förbud och regler. Se bara på den så kallade förbudstiden i USA under tidiga 1900-talet då alkohol totalförbjöds i landet. Under denna period ökade den organiserade brottslighetens makt mångfaldigt tack vare att den svarta marknaden för alkohol blomstrade.

Motståndare av en legalisering brukar hävda att en legalisering skulle innebär att droganvändandet skulle öka dramatiskt. Som ett motargument kan man då säga att i USA, där cannabis är olagligt, rapporterades det att 40% av ungdomarna i åldrarna 12-18 har använt cannabis jämfört med 9.3% i Nederländerna (där cannabis är lagligt).

Jag vet vart jag ska åka i sommar om förslaget i Rio de Janeiro går igenom. Skämt åsido, jag har redan bokat biljetten till Amsterdam.

Inga kommentarer: