2007-03-09

Trött på cannabis?

Tack vare det o så informativa Flashbackforumet har jag under de senaste dagarna fått upp ögonen för drogen Spice. Till skillnad från cannabis så är inte Spice en växt, det är flera stycken olika blandade örter. Ruset ska (enligt så kallade tripprapporter) likna cannabisruset, något som uppfinnaren säkerligen strävade efter. Till en början var jag dock oerhört skeptisk. Då och då brukar nämligen den legala drogmarknaden plötsligt marknadsföra en ny häftig drog som ger "exakt samma effekt som cannabis". När sedan några stackare köper den här drogen, använder den och inväntar effekten händer ingenting. De har helt enkelt blivit blåsta. Så verkar dock inte vara fallet med Spice.

Varför ska man då nyttja Spice om cannabis har samma effekt? Anledningarna är oändliga!

  1. Du måste gå på regelbundna urinprov hos snuten och provet måste visa negativt. Varför utsätta sig för den emotionella stressen? Rök Spice istället! Det visas inte på några urinstickor och dessutom är det lagligt.
  2. Du är orolig att du blivit beroende av cannabis och funderat på att ta ett uppehåll. Bra tänkt! Ta ett uppehåll och rök Spice under tiden.
  3. Du har tröttnat på cannabis och vill provat någonting nytt. Men du vill inte prova någonting hallucinogent, och det ska inte var ditten och datten. Spice är alternativet!

Det finns dock ett krux med det hela: Internetbutiken som säljer Spice skeppar inte drogen till Sverige (och en del andra länder), trots att det är fullt lagligt. Man har valt att inte skeppa drogen till vissa länder då man är rädd att ett av dessa länder ska förbjuda drogen och att det sedan ska trigga en dominoeffekt. Därför väljer man att endast sälja drogen till säkra länder som inte skulle förbjuda om den inte var farlig. Vilket leder oss till nästa fråga: är Spice farligt?

Enligt mina efterforskningar är Spice inte farligt i den bemärkelsen att man kan överdosera. Visserligen innehåller Spice örten Leonotis leonurus som i stora mängder (och då talar vi stora mängder, mer än 8 gram) blir giftigt. Å andra sidan har Leonotis leonurus används som medicin mot epilepsi, diverse djurbett (ormar, spindlar etc.) och hosta. Sen bör man också ta hänsyn till att Leonotis leonurus bara är en av cirka 13 stycken örterna som ingår i Spice.

Finns då risken att utveckla ett beroende? Ett fysiskt beroende kan inte utvecklas, men frågan om ett psykiskt beroende kan utvecklas återstår att besvaras. Jag har inte hittat något svar alls på denna fråga, tyvärr.

Kolla in tråden på Flashbackforumet om du är intresserad av mer information. Eller läsa mer om Spice på Wikipedia. Observera att jag inte uppmanar någon att köpa Spice, absolut inte!

Inga kommentarer: