2007-04-18

Den riktiga sanningen om skunk och schizofreni

På senare tid har det blivit allt populärare i media att prata om så kallat superskunk, vilket enligt media är fenomenet att gräs har blivit allt starkare med åren. Det har gett upphov till nyhetsrubriker som Skunk killed my beautiful son och Get tough on skunk or more will die. Det första jag tänkte var ”Hur fan har skunkarna blivit så jävla dödliga? Är rabies på framfarten igen, eller har odjuren börjat organisera sig?”. Så var det ju inte.



En affisch från Amsterdam där försäljningen av skunk sker.


Media i England, främst tidningen The Independent, rapporterade om ökade siffror för personer som sökte hjälp för cannabisberoende. Samtidigt påstod media att det på senare tid har blivit en klarare koppling mellan cannabis och schizofreni. Man gick så långt och sa att man hade bevis. Denna ökning berodde på skunk, såklart.

Media hade tyvärr fel (förlåt media). Brittisk media sade att skunk idag är 30 gånger starkare än det var för tio år sedan. Vad som inte nämns i artikeln är att man jämförde det starkaste cannabis som finns idag med det sämsta som fanns för tio år sedan. Skumt, eller hur? FN har under flera decennier analyserat styrkan på den cannabisen som finns på marknaden (styrkan på cannabis avgörs för övrigt av THC-halten). En kolumnist på tidningen The Guardian gjorde samma sorts kvasivetenskapliga analys: en jämförelse mellan 1975 års svagaste cannabis med 1978 års starkaste visade att cannabis 1978 var 60 gånger så mycket starkare än bara tre år tidigare. 60 GÅNGER SÅ MYCKET STARKARE?!? WTF?!? HUR KLARADE DOM SIG?!?



Skunkarna är inte att beskylla!


Då går vi vidare till nästa källkritiska analys. Media beskrev alltså skunk som superstarkt (mitt egna ordval, men fan det låter tufft liksom) och att det ger större chans att utveckla schizofreni. Tidningen The Independet skrev att ” The link between cannabis and psychosis is quite clear now.” Den länken man funnit vilade på en studie publicerad i den ansedda forskartidningen Addiction Journal. Det officiella pressmeddelandet ger dock en annan bild än vad The Independet gav:

"If cannabis causes schizophrenia - and that remains the
question
- then by 2010 up to 25% of new cases of schizophrenia in the UK may be due to cannabis….”


Slutsatsen är att styrkan på cannabis skiftar, precis som det alltid har gjort. Och att cannabis inte nödvändigtvis ger upphov till schizofreni. Jag vill dock påpeka att det finns en koppling mellan cannabis och schizofreni, frågan är bara hur den kopplingen manifesterar sig. Det är allmänt erkänt att schizofreni är ärftligt. Dr. William Carpenter, professor i psykiatri och farmakologi vid Universitetet i Maryland har föreslagit teorin att personer har gener för att utveckla schizofreni samtidigt har gener för att röka cannabis:

"Dr. William Carpenter, a professor of psychiatry and pharmacology at the University of Maryland. Carpenter noted in a letter published in the British Journal of Psychiatry in October 2004 that the same genes that predispose someone to schizophrenia might also predispose them to substance abuse."

Oavsett kopplingen mellan schizofreni och cannabis, mörkerseende och morrötter eller blommor och bin ska media inte förvränga sanningen. Detta är både omoraliskt och jävligt skrämmande, verkligen.

Mycket av innehållet här är inspirerat av den här texten.

Learn to say know!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att fler och fler tar upp denna falska information som börjat bli det sista halmstrået för förbudsivrarna. läste också på www.cannabis.se om dessa förvidna fakta.

Anonym sa...

Det heta frågan med skunk är att ordet fäster uppmärksamhet vid att THC-halten i den cannabis som säljs är mycket högre idag än för 30 år sedan. Om man pratade om alkohol så skulle de flesta tycka att det är skillnad på att dagligen dricka 50 cl starkvin i stället för en burk mellanöl. Detta är absolut ingen falsk information att dagens cannabis är mycket starkare än den som såldes för 30 år sedan då föräldrana till dagens 18 åringar var unga.

Anonym sa...

Som jag förstod det så ser man tendenser till ett ökat antal psykosgenombrott relaterade till cannabis i England.
Man tror att den höga thc-halten inverkar menligt på latenta psykoser medan cbn har en lugnande effekt.
I en studie med 42 schizofrena gav man halva gruppen den vanligaste medicinen på marknaden medan den andra halvan fick röka cannabis. Båda grupperna var betydligt friskare efter 4 veckor men den grupp som hade rökt hade avsevärt färre biverkningar.
Detta skulle kunna leda till att man på sikt kanske kan byta ut den starka och skadliga medicinen mot ett gräs med låg thc-halt och hög cbn-halt.
Som jag ser det är det här ett steg i rätt riktning.
Kanske får vi se legalförskrivning av bushweed till schizofrena i framtiden?

hoppas
Cecilia

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog

Anonym sa...

Väldigt bra skrivet. En bred syn på det hela.